door: Claire Huijts | 8 januari 2020 | Jurisprudentie
Het komt regelmatig voor dat overheidswerkgever en ambtenaar de voorwaarden van ontslag onderling proberen te regelen. Als partijen er uitkomen zullen de voorwaarden worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
De ambtelijke aanstelling is eenzijdig, waardoor het ontslag met een besluit volgend op de vaststellingsovereenkomst wordt geëffectueerd. Wat voor karakter heeft een dergelijke vaststellingsovereenkomst? En kan je de rechtmatigheid van het ontslagbesluit vervolgens laten toetsen? Deze vragen kwamen aan bod in de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 12 september 2019. (meer…)
door: Annemijn Westerduin | 11 december 2019 | Wet- en regelgeving
We staan aan de vooravond van de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Per 1 januari 2020 zal de rechtspositie van een groot deel van de ambtenaren veranderen omdat het civiele arbeidsrecht op hen van toepassing wordt. In bezwaar en beroep gaan tegen een besluit van de werkgever is voor hen ná 1 januari 2020 niet meer mogelijk. Maar hoe zit het met besluiten die vóór de inwerkingtreding van de Wnra genomen zijn? In dit blog beschrijf ik het overgangsrecht op hoofdlijnen. (meer…)
door: Dieuwertje Stolwijk | 7 mei 2019 | Jurisprudentie
Als een overheidswerkgever niet tijdig op een verzoek van een ambtenaar beslist kan hij uiteindelijk een dwangsom verschuldigd zijn. De Hoge Raad heeft eindelijk duidelijkheid gegeven over de vraag of de aan de ambtenaar verschuldigde dwangsom aangemerkt kan worden als loon. (meer…)
door: Claire Huijts | 17 december 2018 | Jurisprudentie
De minister van Justitie en Veiligheid heeft een incident aangemerkt als dienstongeval, maar weigert aansprakelijkheid te erkennen. De Centrale Raad van Beroep heeft zich hierover gebogen en onlangs uitspraak gedaan. Wat betekenen de begrippen “dienstongeval” en “aansprakelijkheid” voor de rijksambtenaar en wat is het verschil? (meer…)
door: Dieuwertje Stolwijk en Erika Wies | 20 november 2018 | Jurisprudentie
Op 7 november 2018 heeft de Centrale Raad van Beroep een belangrijke uitspraak voor overheidswerkgevers gedaan. De Raad heeft een nieuw toetsingskader geïntroduceerd voor het beoordelen van de vraag of sprake is van verwijtbare werkloosheid. In het nieuwe toetsingskader acht de Raad het voor de kwalificatie van verwijtbare werkloosheid niet langer van belang of de overheidswerkgever voortvarend heeft gehandeld. Deze nieuwe benadering van de Raad is in overeenstemming met het uitgangspunt van de wetgever dat niet de ontslagroute die de werkgever heeft gekozen, maar de reden voor de werkloosheid bepalend is.
In dit blog staan wij stil bij deze uitspraak van de Raad en de gevolgen daarvan voor de praktijk. (meer…)